U Sarajevu u sklopu kontinuirane saradnje sa kolegama iz USA urađene još dvije složene neurohirurške operacije

Dr Omerhodzic and Dr Arnautovic - Operating Room - Sarajevo, Nov. 2014U Sarajevu su dana 17. i 19.11.2014. god., u sklopu višegodišnje kontinuirane saradnje sa kolegama iz Sjedinjenih Američkih Država, načinjene dvije kompleksne neurohirurške operacije i to pacijentice sa tumorom u području malog mozga i moždanog stabla te druge pacijentice sa problemima na vratnoj kičmi na više nivoa.

Naime, 59-godišnja pacijentica iz Kreševa je prvi puta operirana  prije 15 godina u Zagrebu. Obzirom na povratak tumora i posljedično simptoma bolesti, pacijentici je krajem ljeta ove godine, u dogovoru sa kolegama iz USA, određen termin nove operacije koja je ovaj puta učinjena u Sarajevu. Operativni tim su činili Prof. dr Kenan Arnautović, ugledni neurohirurg iz Memphisa, Tennessee (na slici desno), Mr. dr Ibrahim Omerhodžić (lijevo) i dr Almir Džurlić iz KCU Sarajevo. Operacija je protekla mirno a pacijentica se osjeća dobro.

Durga operacija je bila kod pacijentice sa vratnom diskus-hernijom i to na 3 nivoa. Učinjena je trostruka mikrodiscektomija sa prednje strane vrata, uz umetanje 3 implantata (cage) i fiksaciju kičme titanijumskom pločom i vijcima. I ova pacijentica se osjeća izuzetno dobro prvi dan nakon operacije i sprema se za otpust iz bolnice.

Inače Klinika za neurohirurgiju iz Sarajeva ima dugogodišnju prijateljsku i čvrstu saradnju sa Klinikom u Memphisu i ovo je još samo jedan u nizu zajedničkih nastupa ljekara ove dvije renomirane ustanove. Na slici niže su neke od ranijih operacija učinjene u USA , u sklopu pomenute saradnje i exchange programa.

Dr F.A. Boop and al. - Memphis 2011.