Uspješno završen Sedmi Sarajevo simpozijum iz neurohirurgije

U srijedu, 21.5.2014. god., u Sarajevu je završen 7. Sarajevo simpozijum iz neurohirurgije. Tok simpozija se odvijao prema ranije najavljenom planu. Tokom tri dana simpozija učinjene su 3 otvorene neurohirurške operacije i nekoliko endovaskularnih procedura, te su u dva dana održane i dvije sesije oralnih prezentacija.

Prva operacija je bila resekcija kompleksnog tumora kičmene moždine. Obzirom da je operacija izvedena timski, prije resekcije tumora, Prof. dr Mirza Bišćević sa Klinike za ortopediju KCUS, načinio je stabilizaciju ciljnog segmenta kičme, nakon čega je Mr. dr Ibrahim Omerhodžić resecirao tumor, uz asistenciju kolega neurohirurga, a uz intraoperativni neuromonitoring kojeg je realizirao Mr. dr Senad Drnda sa Klinike za neurologiju KCUS. Anesteziološku ekipu predvodila je Dr Lejla Dreca. Operacija je prošla bez problema, pacijent se jako dobro oporavlja.

Druga operacija je načinjena od strane Mr. dr Eldina Burazerovića sa Klinike za neurohirurgiju KCUS, uz asistenciju kolege Prof. dr Kenana Arnautovića iz SAD. Načinjena je resekcija velikog intraventrikularnog tumora kod mlade osobe. Operacija je protekla rutinski, a rani postoperativni tok je vrlo zadovoljavajući.

Treća mikrohirurška opercija je bila iz domena cerebrovaskularne hirurgije, kada je uobičajenom tehnikom klipovana ranije krvareća aneurizma unutarnje karotidne arterije. Pacijentica se osjeća dobro i već je vertikalizirana.

U endovaskularnom segmentu simpozija timski je od strane dr Edina Avdagića i dr Deniza Bulje sa Klinike za radiologiju KCUS uz asistenciju Prof. dr Daniela Hoita iz SAD, načinjeno nekoliko endovaskularnih intervencija od kojih izdvajamo edovaskularni tretman dva pacijenta sa kompleksnima moždanim aneurizmama, te prvi puta načinjenu Digitalnu subtrakcionu angiografiju (DSA) arteriovenske malformacije kičmene moždine. Najznačajniji segmenti endovaskularnih procedura su video-linkom uživo prezentirani u predavaonu NIR-a gdje su inače održane centralne sesije – predavanja tokom simpozija. Svi pacijenti tretirani endovaskularnim procedurama se osjećaju jako dobro, a ljekari su jako zadovoljni tokom intervencija tokom sva tri dana.

U dijelu simpozija koji se odnosi na sesije predavanja treba izdvojiti evropsku premijeru kompletne prezentacije hirurške anatomije mozga, vjerovatno najvećeg neuroanatoma  današnjice Prof. dr Alberta Rhotona. Kolekciju je u četiri odvojena predavanja polaznicima kursa prezentirao Prof. dr Jeffrey Sorenson iz Memfisa, u Tenesiju, SAD. Profesor Sorenson je vodeći autor digitalizacije u 3D tehniku ove vrijedne kolekcije koja broji oko 10.000 slajdova presjeka mozga. Kolekcija je podržana kao oficijelni projekat Američke asocijacije neurohiruga (AANS) i nalazi se i na internet stranici iste. Polaznici kursa su ljubaznošću kolega iz SAD dobili besplatni pristup ovoj kolekciji putem online aplikacije. (Niže je slika polaznika kursa Rhoton 3D Anatomy koji pomoću specijalnih naočala uživaju u trodimenzionalnoj “šetnji” kroz anatomiju mozga).

NIR - 3D anatomija

Zapaženo predavanje je održao i dr Tommy Doss, interventni neurolog iz SAD, koji je održao odličnu prezentaciju o endovaskularnom tretmanu ishemijskih moždanih udara.

Na zatvaranju Simpozija, dr Ibrahim Omerhodžić se u svoje ime, u ime KCUS te u ime Udruženja neurohirurga u BiH, zahvalio  prisutnima za kontinuiranu podršku tokom desetogodišnje naučne saradnje neurohirurga Sarajeva i Memfisa. Goste je pozvao da se pridruže Šestom neurohirurškom i spinalnom simpoziju u organizaciji Bosansko-Hercegovačko-Američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) koja se održava ovih dana u Bihaću.